Desemnarea candidaților în Programul burselor FOSFOM

Published: 18.02.2015

DSC_4690Reprezentanţii Universităţii Libere din Bruxelles, Elie Cogan şi Cristophe Goffard, specialişti în medicină internă, au desfăşurat, zilele acestea la Universitatea noastră, tradiţionalul interviu pentru candidaţii la bursele FOSFOM, ediţia 2015-2016. La concurs s-au înscris 15 rezidenţi de la diferite specialități obstetrică și ginecologie, anestezie și reanimatologie, neurologie, chirurgie, cardiologie și urgențe pediatrice, iar cunoașterea limbii franceze și a materiei de specialitate au fost principalele criterii de selectare a tinerilor.

 

În cadrul vizitei la Universitatea noastră, profesorii belgieni au avut o întâlnire şi cu administrația USMF ”Nicolae Testemițanu”, unde au prezentat rezultatele interviurilor realizate cu potențialii candidați, accentuând, şi de această dată, calitatea pregătirii acestora în domeniul ales. ”Studenții Universităţii de medicină din Chişinău, care merg la practică în spitalele din Belgia sunt printre cei mai buni”, a declarat Elie Cogan.

 

Cristophe Goffard, care se află pentru prima dată în Republica Moldova, a rămas încântat de primirea călduroasă,  de motivația candidaților şi de vivacitatea lor.

 

Mihail Gavriliuc, prorector pentru relații internaționale, a menționat că ar fi foarte bine ca participanții la program să elaboreze teze în cotutelă cu profesorii belgieni “pentru că, la moment, acesta este un punct sensibil pentru Universitate”.

 

DSC_4730Prorectorul pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, Olga Cerneţchi și-a exprimat, oarecum,  temerile pentru faptul că unii bursieri selectați în program nu vor reveni  să profeseze în Republica Moldova, dar experții au subliniat că programul nu favorizează astfel de acțiuni. La sfârșitul stagiului candidații nu primesc dreptul de a practica medicina în Belgia,  respectiv - fiecare participant se va întoarce în țara lui.

 

În cadrul vizitei, profesorii au ținut și două cursuri pentru studenți, rezidenți și specialiști din Departamentul Medicină Internă și de la Catedra de boli infecțioase privind tratamentele moderne în cazul pacienților infectați cu HIV/SIDA și au prezentat câteva cazuri clinice.

 

Proiectul FOSFOM este deschis pentru USMF “Nicolae Testemiţanu”  din anul 2007. Până la acest moment au fost acordate 43 de burse pentru 28 de rezidenți, unii dintre ei având posibilitatea să efectueze stagii de până la 2 ani.

 

[nggallery id=215] 

 

Desemnarea candidaților în Programul burselor FOSFOM

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii