USMF ”Nicolae Testemițanu” a marcat șapte decenii de activitate

Published: 10.10.2015

În această săptămână, comunitatea medicală a fost marcată de un eveniment remarcabil - Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova aniversează 70 de ani de la fondare, adică șapte decenii de învățământ superior medical în țara noastră. Astfel, oficiali, reprezentanți ai Parlamentului, Președinției  și Guvernului Republicii Moldova, ambasadori, parteneri internaționali, conducători de instituții superioare de învățământ, cadre profesoral-didactice, studenți, rezidenți și alți oaspeți au participat la manifestarea solemnă organizată în data de 8 octombrie curent, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”.

 

DSC_0338Evenimentul a fost deschis de rectorul Ion Ababii, care a felicitat angajații Universităţii, tineretul studios și absolvenţii instituției cu prilejul frumoasei aniversări. ”Vă urăm, dragi colegi, sănătate, prosperare, mari realizări în munca Dumneavoastră nobilă de menţinere şi fortificare a celei mai preţioase bogăţii – sănătatea poporului”. Rectorul a vorbit și despre parcursul istoric al USMF ”Nicolae Testemițanu”, menționând despre moștenirea vechilor și frumoaselor tradiții didactico-științifice și clinice ale prestigioaselor școli medicale ruse, care, la rândul său, au preluat experiența acumulată de școlile medicale europene. ”Tot ce s-a realizat în domeniul învăţământului superior medical, pe parcursul a șapte decenii de activitate, este rezultatul unei munci asidue și perseverente și a spiritului de sacrificiu a mai multor generaţii de angajați şi studenţi ai Universităţii”, a adăugat academicianul Ion Ababii.

 

DSC_0426În cadrul ceremoniei, USMF ”Nicolae Testemițanu” a fost decorată cu Ordinul Republicii. Totodată, prin decretul președintelui Republicii Moldova, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare și activitate metodico-științifică intensă, s-au conferit distincții de stat pentru: Ion Marin, Emil Ceban, Valeriu Revenco, Nicolae Ciobanu, Valentin Topalo, Oleg Galbur, Veaceslav Goncear, Tiberiu Holban, Anatolie Nacu, Vladimir Valica, Victor Botnaru, Olga Cernețchi, Stanislav Groppa, Evghenii Guțu și Aurelia Ustian.

 

Cu un cuvânt de felicitare pentru comunitatea universitară, dar și cea medicală a venit prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț. ”Este cunoscut și recunoscut faptul că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” ocupă un loc aparte în topul instituțiilor de învățământ din țară și de o recunoaștere în plan internațional și regional. Astăzi, putem spune cu mândrie că USMF ”Nicolae Testemițanu” este o carte de vizită a țării. Mii de studenți din diferite țări ale lumii, an de an, aleg  instituția Dumneavoastră, iar după mine explicația este simplă - ei aleg calitatea și bunul nume”, a declarat prim-ministrul. Demnitarul a conferit diplome de onoare din partea Guvernului RM mai multor membri ai comunității academice.

 

”Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu rămâne a fi cea mai respectată și onorabilă instituție de învățământ superior din Republica Moldova”, a menționat în discursul său ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, care, cu mulțumiri și plecăciuni, s-a adresat dascălilor din numele absolvenților. ”Resursele umane în sănătate, care au fost educate și crescute la USMF ”Nicolae Testemițanu”, rămân tezaurul de bază al sistemului de sănătate”.  În privința perspectivelor de dezvoltare ale Universității, ministrul sănătății și-a asumat unul dintre cele mai importante angajamente - crearea spitalului universitar. Astfel,urmează ca, în cel mai scurt timp, să fie identificată instituția care va avea onorabila, dar și responsabila misiune de a deveni spital universitar.  

 

Președintele comisiei parlamentare Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, a menționat că ”șaptezeci de ani ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” sunt 70 de ani de glorie și mândrie a întregului colectiv, a celor care au muncit, au fondat, dar și continuă glorioasele file ale acestei Universități. Acum, pot să spun cu toată responsabilitatea, că deșteptarea națională a țării noastre a început în anii ‘60”. Potrivit deputatului, meritul le aparține lui Nicolae Testemițanu, ministru al sănătății, și rectorului Vasile Anestiadi,  care au fost responsabili de a iniția învățământul superior medical în limba română. ”Eu am fost din acele 65 de promoții, care până în 1974 au învățat în limba română și noi ne-am știut identitatea națională încă de atunci. Aceasta este și asta a fost Universitatea de Medicină”. Profesorul Hotineanu a ținut să aducă omagii profesorilor care au stat la baza fondării și dezvoltării instituției, dar și administrației care ”a știut să asigure continuitatea realizărilor acestei Universități”.

 

Ministrul educației, Corina Fusu, fiica unei absolvente a instituției noastre, viceministrul tineretului și sportului, Andrei Spînu, președintele Academiei de Științe a Moldovei - Gheorghe Duca, președintele Consiliului rectorilor, Grigore Belostecinic au venit, de asemenea, cu felicitări și aprecieri pentru comunitatea academică a USMF ”Nicolae Testemițanu” în munca depusă la instruirea generațiilor de specialiști în sănătate.

 

La manifestare au fost prezenți și foștii președinți ai Republicii Moldova - Mircea Snegur și Vladimir Voronin, viceprim-ministrul - Gheorghe Brega, secretarul general al Aparatului Președintelui - Ion Păduraru, președintele comisiei parlamentare Protecţie socială, sănătate şi familie - Oxana Domenti, ministrul culturii - Monica Babuc.

 

Elaine Marshall, secretarul de stat al statului Carolina de Nord, SUA, a fost prima dintre partenerii internaționali care a adresat un mesaj de felicitare pentru Universitatea noastră. ”Este minunat să mă întorc la Alma Mater USMF ”Nicolae Testemițanu”. Alma Mater, spiritual vorbind, pentru că acum patru ani mi-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al acestei instituții, pe care l-am purtat cu mândrie atât în statul Carolina de Nord, cât și în alte state din SUA, și am să continui să o fac”. Secretarul de stat a ținut să menționeze că cei mai mulți dintre cei care locuiesc în Republica Moldova au fost născuți, crescuți, îngrijiți și tratați de specialiști medicali, conectați direct sau indirect cu această Școală Medicală. ”Munca celor 70 de ani care au trecut este legată direct de fiecare clinică, de fiecare echipă de medici,  de fiecare medic. E o istorie mare, care merită a fi cinstită”, a conchis Elaine Marshall.   

DSCF3637

 


Printre oaspeții veniți de peste hotare s-au regăsit și senatorul statului California, SUA, Richard Polanko, președintele Federației Mondiale pentru  Educație Medicală, David Gordon,  rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Ioanel Sinescu, rectorul Universității Lituaniene de Științe ale Sănătății,  Remigijus Zaliunas ș.a.

 

 

 

Studenții USMF ”Nicolae Testemițanu” au venit și ei cu un mesaj de felicitare în care au mulțumit rectorului și administrației pentru condițiile bune de studii și de trai, dascălilor pentru dăruire și abnegație, venind cu promisiunea că vor deveni urmașii lor demni și vor continua frumoasele tradiții universitare.     

 

DSCF3774

 

Festivitatea a integrat mai multe numere artistice și evoluări ale unor artiști recunoscuți din țară. O culoare aparte a dat evenimentului orchestra dirijată de academicianul Gheorghe Mustea.

 

La Mulți Ani, Alma Mater!

 

 

 

Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea USMF ”Nicolae Testemițanu”, în perioada 4-10 octombrie 2015, au fost desfășurate un șir de evenimente științifice, culturale și sportive, printre care menționăm: Conferința științifică aniversară, organizată în 13 secții; competiția de simulare SimOlympic, lansarea expoziției de fotografii ”Cunoaște istoria Alma Mater”, inaugurarea Aleii savanților și medicilor iluștri, Spartachiada Nicolae Testemițanu ș.a.

  [nggallery id=284]

 

USMF ”Nicolae Testemițanu” a marcat șapte decenii de activitate

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii