Profesorul Mihail Borzov - 125 de ani de la naștere

Published: 07.11.2017

Borzov MihailMihail Borzov s-a născut la 7 noiembrie 1899, în s. Togul, uezdul Kuznețk, gubernia Tomsk (Rusia), într-o familie de ţărani. Studiile primare generale le-a făcut pe lângă Seminarul Teologic din Tomsk, iar cele medii și le-a format în cadrul cursurilor particulare. În timpul războiul civil, tânărul Mihail Borzov, pe atunci student la Facultatea de Medicină a Universității de Stat din Tomsk, a lucrat ca sanitar, felcer și ajutor de medic la Spitalul Militar din Biisk, Federația Rusă. Studiile superioare le-a finalizat în 1924 la Universitatea din orașul Baku, Azerbaidjan.

Şi-a început activitatea profesională ca medic ordinator la Dispensarul Dermatovenerologic Central din Baku, apoi este transferat în orașul Samarkand, ulterior în Taşkent, ca medic dermatovenerolog. În Uzbekistan, Mihail Borzov s-a format ca specialist și bun organizator al serviciului dermatovenerologic. În 1927 este numit medic-șef al Dispensarului Dermatovenerologic din Tașkent, unde a fost înființat Institutul de Cercetări Științifice în Venerologie și Dermatologie din Uzbekistan. Mihail Borzov a fost și prim-director al acestei instituții.

În anul 1936 a susținut teza de doctor în științe medicale. Concomitent, a activat ca asistent, apoi conferențiar la Catedra de dermatovenerologie a Institutului de Perfecționare a Medicilor din Asia Mijlocie.

În 1937 Mihail Borzov este transferat în Leningrad, în funcția de medic-șef al Spitalului de Dermatovenerologie „S. M. Nahimson”. În 1940 susține teza de doctor habilitat în științe medicale.

În 1946 este numit şef al Catedrei de boli de piele şi venerice a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, fiind fondatorul acesteia. În paralel cu activitatea didactică, Domnia Sa îmbină armonios munca ştiinţifică cu cea organizatorică și administrativă. În perioada 1947-1951 este decan al Facultăţii de Medicină şi venerolog principal al Ministerului Ocrotirii Sănătăţii din republică, iar începând cu anul 1952, exercită funcţiile de preşedinte al Consiliului ştiinţific al Ministerului Sănătăţii, membru al colegiilor de redacţie al revistelor „Ocrotirea sănătăţii” și „Revista unională de venerologie şi dermatologie”. Mihail Borzov a fost și fondatorul serviciului dermatovenerologic din republică.

Având o bogată experienţă acumulată în școala superioară medicală din Taşkent și la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, Mihail Borzov și-a propus drept obiectiv principal perfecţionarea predării disciplinei de dermatovenerologie. În această perioadă a elaborat un şir de indicaţii și îndrumări metodice pentru studenţi şi medici. Printre acestea, o însemnătate deosebită are monografia „Afecţiuni limitrofe în chirurgie şi dermatologie”, care abordează diferite boli ale pielii, frecvent întâlnite în activitatea practică a medicului dermatolog (infecţii piogene, afectarea tuberculoasă şi fungică a pielii, ulcerele neurodistrofice şi tumorile cutanate), anterior descrise insuficient. Lucrarea a fost înalt apreciată de studenți și medici practicieni.

În anul 1959 Mihail Borzov încredințează catedra discipolei sale Ludmila Bogaceova și pleacă în Odesa, în calitate de șef al Catedrei de boli de piele și venerice a Institutului de Medicină „N. I. Pirogov”, unde a activat până în 1975.

Pentru activitate prodigioasă în domeniu, profesorul Mihail Borzov a fost menţionat cu mai multe distincţii de stat.

A trecut în neființă în anul 1983.

 

Profesorul Mihail Borzov - 125 de ani de la naștere

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii