Ședința comună a conducerii Ligii Medicilor din Republica Moldova și a Asociaţiei Ştiinţifice Medicale din Moldova

Published: 21.02.2018

DSC_0217_1Astăzi, 21 februarie 2018, a avut loc ședința comună a conducerii Ligii Medicilor din Republica Moldova şi a Asociaţiei Ştiinţifice Medicale din Moldova, ultima incluzând 37 de asociații și societăți profesionale ale medicilor și farmaciștilor din țară. Temei pentru convocarea întrunirii a constituit situația alarmantă din sistemul de sănătate: exodul de medici şi farmacişti, insuficiența medicilor specialişti, în special a medicilor de familie la sate, lipsa farmaciilor de stat, vânzările şi promovările ilicite de medicamente, cazurile de malpraxis, lipsa unei comisii de etică şi deontologie medicală, denigrarea statutului și a imaginii medicului şi farmacistului, și scăderea credibilităţii acestora în rândul populației, pierderea controlului în serviciul stomatologic și cel farmaceutic ș.a.

DSC_0260La eveniment au participat Valentina Buliga, președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, Mircea Buga, consilier principal al prim-ministrului în domeniul sănătății, Aliona Serbulenco, secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM, academicianul Gheorghe Ghidirim, președintele Ligii Medicilor din Republica Moldova, academicianul Ion Ababii, președintele Asociaţiei Ştiinţifice Medicale din Moldova, Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale Sănătatea, președinții și secretarii a 36 de asociaţii şi societăţi profesionale ale medicilor şi farmaciștilor din țară.

Președintele Ligii Medicilor din Republica Moldova, academicianul Gheorghe Ghidirim, a declarat că astăzi, mai mult ca niciodată, comunitatea medicală are nevoie de o structură consolidată, de o forță puternică și de o voce unică a profesionaliștilor din domeniul medicinei și al farmaciei, care să protejeze drepturile și demnitatea medicilor și a farmaciștilor din Republica Moldova.

DSC_0222_1Academicianul Ion Ababii, președintele Asociaţiei Ştiinţifice Medicale din Moldova, a accentuat problemele stringente cu care se confruntă medicina și farmacia în prezent, precum exodul masiv de cadre medicale și farmaceutice, condițiile necorespunzătoare în care activează specialiștii, atitudinea neglijentă a unor medici și a altor categorii de lucrători medicali față de pacienți, încălcarea normelor etice și deontologice, corupția și alte fenomene care nu fac cinste profesiilor de medic și farmacist. „Toate acestea, inclusiv comunicarea ineficientă între lucrătorii medicali și pacienți, cu rudele acestora, precum și cu reprezentanții mass-media, contribuie la formarea unei opinii greșite și a unei atitudini negative a societății față de întregul sistem de sănătate, pune la îndoială profesionalismul medicului și calitatea actului medical, iar, ca rezultat, are de suferit întreaga comunitate medicală și este denigrată imaginea medicului, care dintotdeauna a avut un statut înalt în societate”, a menționat președintele Ababii.

DSC_0224_1Valentina Buliga, președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, a declarat: „Sistemul de sănătate, în ultimul timp, primește practic în fiecare zi câte o palmă. Poate nu am știut să comunicăm, să ne unim, să ne apărăm demnitatea profesiei de medic și farmacist așa cum s-a cerut? Sunt convinsă că a venit timpul să regândim, să remodelăm o unitate a noastră, a medicilor și a farmaciștilor. Vă îndemn să fim cu adevărat implicați plenar toți pentru ca entitatea reînviată, remodelată,  regândită să fie cu adevărat organizația care nu doar va apăra drepturile medicilor și ale farmaciștilor, dar și va promova demnitatea profesiilor, va fi un partener al Parlamentului și al Guvernului, pentru că toți au în grijă sănătatea poporului”. Oficialul a subliniat necesitatea revizuirii cadrului legislativ național în domeniu și revenirii la Codul sănătății și la Legea cu privire la Colegiul Medicilor, deoarece activitatea desfășurată pe platforme diferite nu este eficientă.

DSC_0223_1Academicianul Viorel Prisacari, președintele Asociației de Epidemiologie și Microbiologie din Republica Moldova, a vorbit despre misiunea și statutul medicului în societate, migrația tinerilor specialiști, protejarea medicilor și a farmaciștilor prin elaborarea unor legi noi sau adaptarea celor existente la cerințele sistemului de sănătate, pedepsirea medicilor corupți și a pledat pentru crearea unei entități profesionale apolitice, care va avea autoritate în întreaga țară.

Indignarea față de situația în care se află medicii din Republica Moldova și-a exprimat-o și academiciana Eva Gudumac, președintele Societății Naționale de Chirurgie Pediatrică din Republica Moldova, care a menționat că, pe lângă carențele sistemului de sănătate din țară, un lucru îngrijorător este și faptul că organizațiile medicilor și farmaciștilor nu au puterea necesară pentru a schimba lucrurile. „Noi am pierdut controlul asupra medicilor din Republica Moldova, pentru aceștia nu mai există directori de spitale, Ministerul Sănătății, categoriile nu se mai socot, la specializări aproape nu mai vin, iar din cauza unor erori suferă întreaga comunitate și specialiști foarte buni. Vrem să păstrăm această specialitate a noastră în țară și să fortificăm Liga Medicilor, a cărui statut trebuie revizuit”, a adăugat academiciana Gudumac.

DSC_0258Cu opinii despre problemele cu care se confruntă asociațiile medicilor și farmaciștilor au venit Victor Vovc, copreședinte al Asociației Științifice Medicale din Moldova, care a moderat ședința, Ion Bahnarel, președintele Societății Igieniștilor din Republica Moldova, Gheorghe Baciu, președintele Societății Științifice a Medicilor Legiști din Republica Moldova, Stela Adauji, vicepreședintele Asociaţiei Farmaciştilor din Republica Moldova, și Oleg Solomon, vicepreședintele Asociaţiei Stomatologilor din Republica Moldova.

Astfel, reprezentanții asociaţiilor şi ai societăţilor profesionale ale medicilor şi  farmaciștilor din Republica Moldova au susținut unanim inițiativa de a consolida comunitatea medicală prin unirea eforturilor și a capacităților tuturor actorilor din societatea civilă medicală și farmaceutică, cu scopul de a apăra drepturile, demnitatea și interesele acestora în exercitarea atribuțiilor profesionale, de a asigura controlul calității actului medical, de a promova profesiile de medic și de farmacist în societate și valorile medicale în condițiile actualelor provocări.

Constituirea entității se va efectua în conformitate cu Legea nr. 837 din 17.05.1996 cu privire la asociaţiile obşteşti, art. 6, care stipulează că asociaţiile obşteşti au dreptul să creeze, pe baza liberului consimţământ, în temeiul contractului de constituire, uniuni de asociaţii obşteşti, înfiinţând astfel o nouă persoană juridică.

Ca rezultat al discuțiilor, reprezentanții asociaţiilor şi ai societăţilor profesionale ale medicilor şi farmaciștilor din Republica Moldova au decis:

  1. de a constitui Uniunea asociaţiilor şi a societăţilor profesionale ale medicilor şi  farmaciștilor din țară;

  2. de a forma conducerea provizorie a Uniunii din președinții asociaţiilor şi ai societăţilor profesionale ale medicilor şi farmaciștilor din Republica Moldova;

  3. de a organiza întruniri ale membrilor asociațiilor și ai societăților profesionale ale medicilor şi farmaciștilor din țară, în perioada februarie-martie 2018, și de a prezenta decizia organizației până în data de 6 aprilie;

  4. de a constitui Comitetul de organizare a Adunării generale a Uniunii asociaţiilor şi a societăţilor profesionale ale medicilor şi farmaciștilor din Republica Moldova, care va elabora documentele organizației: denumirea, statutul, logoul, foaia cu antet a organizaţiei ș.a.;

  5. de a organiza Adunarea generală a Uniunii asociaţiilor şi a societăţilor profesionale ale medicilor şi farmaciștilor din Republica Moldova în aprilie 2018, unde va fi semnat contractul de constituire a Uniunii, se va aproba statutul organizației și se vor alege organele de conducere și de control.

 [nggallery id=719]


Ședința comună a conducerii Ligii Medicilor din Republica Moldova  și a Asociaţiei Ştiinţifice Medicale din Moldova

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii