Asistență stomatologică pentru copiii orfani

Published: 17.03.2016

DSC_4687Peste 80 de copii din familii social-vulnerabile sau fără tutelă părintească de la Orfelinatul din Strășeni, primesc tratament stomatologic gratuit în cele două clinici stomatologice ale Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum și în câteva centre stomatologice private din Chișinău.

 

Pe parcursul a cinci zile, o echipă de studenți și rezidenți de la Facultatea de Stomatologie, ajutați de cinci medici stomatologi și cinci studenți de la Şcoala Dentară a Universității din Carolina de Nord Chapel Hill, SUA, muncesc cot la cot pentru a îmbunătăți sănătatea orală a micilor pacienți.

 

„Copiii au beneficiat de igienă dentară profesionistă şi au fost diagnosticaţi privind unele afecțiuni sau anomalii dento-maxilare. Conform indicațiilor, pacienților li s-au efectuat extracție, pulpotomie, iar ulterior aceștia au beneficiat de tratament corespunzător”, a relatat coordonatoarea proiectului, Diana Uncuța, șef catedră Propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja” a Universităţii noastre.

 

Pe perioada conlucrării, rezidenții și medicii stomatologi din RM și SUA au preluat unii de la alții din bunele practici și și-au îmbunătățit experiența profesională în lucrul cu micii pacienți. Specialiștii au utilizat diverse metode de comunicare, inclusiv mici jocuri ca să-i distreze pe copii și să mai reducă din emoțiile acestora. La final, micii pacienţi au primit în dar câte o periuță și o pastă de dinți pe care să le folosească zilnic în igiena orală.

 

Fetiţa pe nume Sabina a ajuns la Orfelinatul din Strășeni în decembrie 2015 și a venit pentru prima dată la Clinica Universitară Stomatologică a USMF „Nicolae Testemițanu”. Aceasta spune că nu a avut probleme cu dinții niciodată, dar este curioasă ce îi vor spune medicii la consultație.

 

DSC_4720

Decanul Facultăţii de Stomatologie, Ion Lupan ne-a declarat că ”Participarea în acest proiect aduce beneficii atât Universității, prin mobilitățile academice inițiate și schimbul de experiență între instituții, cât și societății în general, pentru că această inițiativă presupune acordarea asistenței medicale stomatologice gratuite copiilor care necesită o atenție mai specială”. Potrivit profesorului Lupan, cea mai frecvent întâlnită maladie stomatologică la copii este caria dentară și consecințele acesteia, iar cca 96% din cei care suferă de această afecțiune provin din mediul rural.  

 

Stomatologul american Burton Horwitz a menţionat că problemele de sănătate orală pe care le prezintă copii sunt destul de grave, din motiv că nu se iau măsuri de prevenire. Specialistul a sugerat că pentru a reduce rata acestor afecţiuni este necesar de implementat un program guvernamental care să promoveze igiena dentară. Cât despre studenţii stomatologi de la USMF „Nicolae Testemiţanu”, expertul a ţinut să precizeze că sunt foarte bine pregătiţi, chiar dacă nu au o experienţă clinică la fel de mare ca studenţii americani, care până a fi admiși la universitate sunt nevoiţi să facă studii, timp de patru ani, la un colegiu de profil.   

    

Vizita stomatologilor americani a devenit deja o tradiţie şi se desfășoară în contextul unei misiuni umanitare şi în cadrul parteneriatului de colaborare dintre USMF „Nicolae Testemiţanu” și Şcoala Dentară a UCN din Chapel Hill, care este viabil de 17 ani. Copiii, beneficiari ai serviciilor stomatologice gratuite, sunt selectați de către organizațiile neguvernamentale, care sunt în strânsă colaborare cu instituții similare din SUA.

 [nggallery id=338] 

 

Asistență stomatologică pentru copiii orfani

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii