Schimb de experiență cu studenții de la Universitatea din Poznan, Polonia

Published: 18.09.2017

DSC_0147O echipă de studenți de la Universitatea din Poznan, Polonia, au efectuat un stagiu practic la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, în perioada 3-16 septembrie 2017. Tinerii au vizitat subdiviziunile universitare, centrele și laboratoarele, au realizat un schimb de experiență participând la cursurile teoretice și instruirile practice. La finalul vizitei, studenții polonezi au avut o întrevedere cu rectorul Ion Ababii, unde au povestit despre experiențele trăite la Universitatea noastră și au împărtășit impresii frumoase despre stagiu.

Unul din reprezentanții polonezi a mărturisit că au fost plăcut surprinși de ospitalitatea moldovenească, de peisajele din zonele rurale, de diverse locații turistice din Chișinău ș.a. Tinerii au fost impresionați să participe, alături de colegii lor din Republica Moldova, la cursurile practice desfășurate în diferite baze clinice ale Universității și să comunice pe viu cu bolnavii. O parte dintre ei au participat la conferințele tematice desfășurate în cadrul Expoziției internaționale specializate „MoldMedizin&MoldDent”, cei repartizați la Medicina generală au vizitat Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală și chiar au efectuat câteva manopere chirurgicale, iar farmaciștii au vizitat Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin” și alte câteva farmacii comunitare pentru a se familiariza cu piața de producere din țara noastră.  

DSC_0125În acest context, rectorul a transmis un mesaj de salut administrației Universității din Poznan și a menționat că studenții din Polonia sunt întotdeauna bineveniți în instituția noastră. Totodată, academicianul Ion Ababii și-a exprimat speranța că relațiile de prietenie care s-au legat aici între mediciniști vor continua să se dezvolte și pe viitor, deja în calitate de specialiști.

Vizita studenților polonezi a fost efectuată după ce un grup compus din 12 mediciniști de la Universitatea noastră au participat la un schimb de experiență la Universitatea din Poznan, Polonia, în perioada 19 august-3 septembrie curent.

Pe parcursul stagiului, Mihail Moisei, student în anul V, Facultatea de Stomatologie, a ales să studieze chirurgia oro-maxilo-facială pentru prima săptămână, iar în cea de-a doua a optat pentru protetică dentară. În opinia tânărului, chiar dacă la nivelul programelor de studii și pregătirea specialiștilor suntem aproape egale, în ceea ce privește dotarea tehnică a catedrelor, laboratoarelor și spitalelor, Polonia este un pic mai dezvoltată. În ceea ce privește, serviciile acordate de către stomatologi, în Polonia acestea merg după principiul funcționalității, pe când în cadrul Facultății noastre de Stomatologie un accent similar se pune și pe estetică.

DSC_0135„Datorită bazei tehnico-materiale bine dezvoltate și echipamentelor performante de care dispun, studenții din Polonia au posibilitatea să efectueze anumite cercetări care la noi se discută doar la nivel teoretic”, ne-a declarat Roman Lupu, student în anul V, Facultatea de Farmacie.

Colega sa, Olga Macari, a fost impresionată de complexitatea unei teze de licență realizată de o medicinistă din Polonia, care a presupus patru ani de muncă de cercetare științifică, studii experimentale, analiza datelor și este de părere că această metodă de evaluare a cunoștințelor este necesar să fie implementată și la noi.

La finalul stagiului studenții polonezi au primit certificate de participare și produse marca USMF „Nicolae Testemițanu”.

 [nggallery id=603]

 

 

Schimb de experiență cu studenții de la Universitatea din Poznan,  Polonia

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii