„Împărtășim puterea” de Ziua Mondială a Inimii

Published: 29.09.2017

DSC_1439În acest an studenţii Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au marcat Ziua Mondială a Inimii într-un mod mai deosebit. Mediciniștii au împărţit semne de carte de culoare roşie cu mesajul Împărtăşeşte puterea! şi au felicitat angajații instituției, dorindu-le o inimă sănătoasă pe viață.        

Scopul acțiunii a fost de a ajuta oamenii să înţeleagă la ce riscuri se supun atunci când consumă tutun, adoptă un regim alimentar nesănătos şi nu practică exerciţiile fizice, acestea fiind cauzele a cel puțin 80% dintre decesele premature provocate de boli de inimă și de accidente vasculare cerebrale. Totodată, mediciniștii au încercat să motiveze persoanele să ducă un mod sănătos de viață în fiecare zi: să respecte un regim alimentar echilibrat, să practice sportul şi să renunţe la fumat, activităţi care pot duce la îmbunătăţirea sănătăţii inimii.

IMG_6063O campanie de relații publice de Ziua Mondială a Inimii este organizată  pentru al patrulea an consecutiv, în diferite formate, de către Departamentul Comunicare și Relații Publice al USMF „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină. În primii doi ani a fost desfășurat Marșul pentru inimă, prin care s-a promovat mersul pe jos, anul trecut - am sărit șotron, iar în Anul Nicolae Testemițanu  mediciniștii au organizat această acțiune de informare a studenților și a angajaților Universității privind sănătatea inimii.  

Ziua Mondială a Inimii este marcată anual la 29 septembrie, începând cu anul 2000, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al UNESCO.

IMG_6074Potrivit OMS, bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză a decesului la nivel global.  Mai exact, datele OMS demonstrează că, în fiecare an, 17,7 milioane de oameni îşi pierd viaţa din cauza BCV, ceea ce reprezintă 31% din decesele totale din întreaga lume.

Mai mult, 80% din toate decesele din cauza BCV sunt provocate de infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale. În ceea ce priveşte hipertensiunea arterială, 1,1 miliarde de oameni la nivel global au valori ridicate ale tensiunii arteriale şi mai puţin de una din 5 persoane ţin aceste valori sub control, conform OMS.

La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese din cauza BCV, iar acest număr este într-o continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară, an de an, din cauza patologiilor cardiovasculare. Bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, o cauză majoră de dizabilitate și de scădere a calității vieții. Factorii de risc în bolile cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, vârsta, sexul, moștenirea genetică (inclusiv rasa), dislipidemia, tabagismul, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, alimentația incorectă ș.a. Ca rezultat al neglijării acestor factori avem progresia BCV cu evoluție în insuficiența cardiacă.

[nggallery id=607]

    

 

 „Împărtășim puterea” de Ziua Mondială a Inimii

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii