Instruire în domeniul suportului vital avansat în traume – ATLS

Published: 09.11.2017

DSC_5266În perioada 6-8 noiembrie curent, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, s-a desfășurat a treia ediție a cursului de instruire în domeniul suportului vital avansat în traume – Advanced Trauma Life Support (ATLS). Moldova este cea de-a 64-a țară din lume și a 26-a din Europa unde este implementat programul ATLS și se estimează că, odată cu aplicarea acestui concept în sistemul național de sănătate, rata mortalității va scădea cu 30%.  

Primul pas în dezvoltarea acestui proiect a fost realizat în iunie 2016, când 16 medici din Republica Moldova au fost formați ca instructori în Marea Britanie, pentru a aplica această metodă și în țara noastră.

DSC_5272La această ediție, la curs au participat 16 candidați, grupați în patru echipe, iar în calitate de formatori au participat: conferențiarul universitar Svetlana Plămădeală, asistenții universitari Ion Chesov și Diana Boleac, Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”; conferențiarul universitar Alexandru Bețișor și asistentul universitar Vitalie Chirilă, Catedra de ortopedie și traumatologie; profesorul Gheorghe Rojnoveanu, șeful Catedrei de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” și asistentul universitar Marin Vozian; Igor Curov, șeful Departamentului Clinic Medicină de Urgență al Institutului de Medicină Urgentă; Elena Grosu, rezidentă în anul II, specialitatea Anestezie și reanimatologie. Fiecare echipă a trecut prin toate stațiile programului, specializate pe urgențe medicale, ortopedie și traumatologie, chirurgie și anestezie și reanimatologie.

DSC_5296Elena Cechină, medic rezident în anul III la specialitatea Anestezie și terapie intensivă, a relatat că este foarte impresionată de ceea ce fac la acest curs și consideră că cursul ATLS este unul foarte important, de o natură vitală și oferă participanților multe informații utile atât în formarea ca profesioniști, cât pentru activitatea clinică. „Aici învățăm tratamentul și managementul corect al pacienților politraumatizați, unde fiecare măsură pe care o întreprindem poate salva viața pacientului și exclude anumite cauze de risc de mortalitate imediată. Este foarte interesant și din considerentul că lucrăm în echipe formate din diferiți specialiști. Pentru mine ca medic anestezist este important că am învățat anumite procedee chirurgicale care nu țin de specialitatea mea, dar a căror importanță este vitală”.

DSC_5285„ATLS este preconizat pentru specialiștii formați deja, care lucrează în departamentele de urgență, unde sunt recepționați pacienți cu politraumă, dar și pentru rezidenții de la  specialitățile care au tangență cu acest tip de instituție medicală. Pentru studenți, acest curs este opțional, ideal ar fi însă ca atunci când obțin diploma de licență să-l treacă, în mod special dacă ajung într-o instituție medicală care deservește pacienții politraumatizați. Cursul ATLS este destul de interactiv, unde se educă și spiritul de echipă”, a menționat Svetlana Plămădeală, conferenţiar universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”.

Vitalie Iacubițchi, medic ortoped traumatolog, student-doctorand în anul II la aceeași specialitate, a dorit să participe la acest curs încă de la prima ediție, dar nu a avut posibilitatea. „La acest curs este foarte bine expus tot ceea ce învățăm în anii de studenție și rezidențiat. Dacă până acum am studiat fiecare patologie separat, acum am primit această informație în ansamblu cum trebuie să procedăm în situațiile critice. Consider foarte important acest curs și datorită faptului că este apreciat la nivel internațional”.

Evenimentul este organizat de Asociația Traumatologilor-Ortopezi din Republica Moldova în colaborare cu Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Centrul pentru Educație și Conferințe al Queens Medical Centre, Spitalul Universitar din Nottingham, Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale al RM, Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Un aport enorm la dezvoltarea proiectului îl au Dr. Bassell El-Osta, medic acreditat în Marea Britanie (instructor ATLS), profesorul Gheorghe Croitoru (director național) și Iurie Saratila (coordonator național).

[nggallery id=633]

 

Instruire în domeniul suportului vital avansat în traume – ATLS

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii