Fortificarea capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză, faza a III-a
- 677 просмотров
Până la finele anului 2023 vor fi desfășurate primele activități pentru implementarea fazei a treia a proiectului de cooperare tehnică pentru fortificarea capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză din cadrul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.
În acest context, o delegaţie de la Universitatea de Medicină Chineză din provincia Gansu s-a aflat, în perioada 22-24 august curent, într-o vizită de lucru la instituția noastră.
În cadrul întrevederii cu membrii delegației, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban a accentuat că proiectul, cu o durată de implementare de trei ani, va aduce beneficii durabile. „Promovarea culturii și a medicinei tradiționale chineze, intensificarea relațiilor de colaborare între state, tratamentul pacienților, dezvoltarea centrelor de reabilitare, organizarea trainingurilor pentru studenți, cadre didactice și medici din R. Moldova, cultivarea și studierea plantelor medicinale, precum și efectuarea cercetărilor științifice comune sunt reperele de colaborare bilaterală în cadrul acestui proiect”, a menționat rectorul.
Profesorul Liu Yongqi, director al Colegiului de învățământ postuniversitar de la Universitatea de Medicină Chineză din provincia Gansu, a menționat că pentru această etapă a proiectului vor fi delegați patru medici chinezi pentru perfecționarea medicilor din Republica Moldova în domenii precum acupunctură, terapie manuală și fitoterapie. Vor fi furnizate echipamente și consumabile medicale, plante și medicamente chinezești brevetate pentru Centrul de Medicină Tradițională Chineză. De asemenea, prin programe de mobilitate academică, la Universitatea din Gansu vor fi instruiți studenți și cadre didactice ale USMF „Nicolae Testemițanu”.
Programul oaspeților chinezi a inclus vizite la Centrul de Medicină Tradițională Chineză, Clinica Universitară Stomatologică, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală și la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară.
În același timp, delegația a avut întâlniri cu factori de decizie de la Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și de la Ambasada Chinei în Republica Moldova.
Centrul de Medicină Tradițională Chineză a fost creat la USMF „Nicolae Testemițanu” în anul 2011, în baza Acordului de cooperare în domeniul economic şi tehnic dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la 24 iulie 2002, fiind primul centru de acest gen din regiunea Europei de Sud Est. De la deschiderea Centrului și până în prezent, medicii specialiști chinezi și cei autohtoni au efectuat peste 30 de mii de proceduri și consultații în domeniul acupuncturii, terapiei manuale și fitoterapiei. Totodată, Centrul este și bază clinică a Universității pentru instruirea și formarea medicilor rezidenți la specialitățile: Medicină sportivă, Medicină fizică și de reabilitare, precum și Reabilitare și medicina fizică.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii