Retrospectiva vizitei medicilor stomatologi din SUA la USMF „Nicolae Testemițanu”

Published: 21.03.2016

DSC_4847Medicii stomatologi și studenții de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, SUA, și-au îndeplinit cu succes misiunea pentru care au venit la Chișinău. Timp de o săptămână, membrii delegației, fiind asistați de studenții stomatologi de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au consultat și au tratat peste 80 de copii din familii social-vulnerabile și din orfelinate.

 

La finalul vizitei, oaspeții americani s-au întrunit cu reprezentanții administrației Universității noastre pentru a face totalurile și pentru a discuta despre continuitatea proiectului.

 

Potrivit medicului stomatolog Burton Horwitz, cel mai mare beneficiu al acestui proiect este nu doar posibilitatea pentru studenții americani de a învăța o altă cultură, ci și de a lucra în echipă cu tinerii moldoveni. Studenta Allison Tran a apreciat pozitiv schimbul de experiență de care a avut parte aici, în Republica Moldova: „Am lucrat eficient și am învățat mult de la studenții dvs., sper că și ei au avut ce învăța de la noi. Apreciez această oportunitate. În plus, o cauză bună merită tot efortul, mai ales când vezi cât  de recunoscători sunt copiii după ce îi tratezi”.

 

DSC_4814Prorectorul pentru relații internaționale, Mihail Gavriliuc, a pus în discuție posibilitatea de a continua acțiunea în cadrul Facultății de Stomatologie, cu resurse proprii, atât umane, cât și materiale. La rândul său, Diana Uncuța, șef catedră Propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, a susţinut  că tratamentele vor continua, studenții fiind pregătiți să facă voluntariat pentru a trata copiii defavorizați.

 

În plus, prorectorul Gavriliuc a îndemnat specialiștii din ambele țări să efectueze cercetări în comun, care să fie ulterior publicate în reviste științifice internaționale.  

 

Ion Lupan, decanul Facultății de Stomatologie, a mulțumit reprezentanților de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, în special pentru susținerea mobilităților academice a profesorilor și studenților de la Facultatea de Stomatologie, care, pe parcursul vizitei de anul trecut în SUA, au reușit să acumuleze o bună experiență.

 

„Lucrul la patru mâini, adică acțiunea profesor-student și viceversa, este o practică preluată de la colegii noștri și este aplicată acum și la noi în Universitate, iar posibilitatea de a lucra cu acești copii, tacticile de comunicare abordate, sunt cele mai bune modalități de a obține experiență în profesie”, a menționat Oleg Solomon, prodecan, Facultatea de Stomatologie. Totodată, prodecanul a mai precizat că, în fiecare an, grupul de studenți stomatologi care participă la  proiect va fi schimbat. Aceasta le va oferi posibilitatea mai multor tineri să acumuleze instruirea și practica necesară.

 

DSC_4827Cei cinci medici stomatologi și cei cinci studenți americani s-au aflat la USMF „Nicolae Testemițanu” în perioada 12-20 martie 2016. Pe parcursul vizitei, aceștia au ținut și cursuri în domeniul stomatologiei pediatrice pentru studenţii de la Facultatea de Stomatologie, care au trezit interesul specialiștilor noștri. La sugestia partenerilor, urmează să fie înaintată Ministerului Sănătății propunerea de a introduce această specialitate în procesul de instruire postuniversitară la USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

Menţionăm că, specialiştii care s-au implicat în acest proiect sunt: Dr. Burton Horwitz, Dr. Stephen Mackler, Dr. Danny Mora, Dr. Felicia Swinney, Dr. Nazir Ahmad, Carli Antor, Allison Tran, Caroline Latta, Megan Hayworth, Caitlin Thomas, Brian Kennealy, Major Christopher Rogers, Ion Lupan, Elena Stepco, Oleg Solomon, Diana Uncuța, Alexandru Mancea, Grigore Lozovan, Ana-Patricia Gumeniuc, ajutați de asistenți universitari și laboranți.

 [nggallery id=339] 

Retrospectiva vizitei medicilor stomatologi din SUA  la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii