Patologia digestivă discutată la USMF „Nicolae Testemițanu”

Published: 28.03.2016

DSC_5043Noi metode și tehnici histopatologice în diagnosticul patologiilor digestive au fost discutate în cadrul unei conferințe științifico-practice, care s-a desfășurat în data de 25 martie curent, la Catedra de morfopatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

 

Pe lângă aceste tehnici, specialiștii în domeniu au fost familiarizați cu noua teorie a esofagului Barrett, microsateliții care sunt implicați în această patologie, cu stabilirea corectă a un diagnostic și aplicarea unui tratament personalizat în cazul cancerului colorectal ș.a. Cei care au prezentat actualitățile în patologia digestivă au fost conferențiarii universitari Maria Comănescu și Gabriel Becheanu, șefi de lucrări la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București, România, cercetători în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș”.

 

În ședința de deschidere, șeful Catedrei de morfopatologie, Eugen Melnic, și-a exprimat speranța că aceste ședințe vor fi utile pentru medicii patologi și vor contribui la dezvoltarea științei în Republica Moldova.

 

DSC_5039Gabriel Becheanu este pentru prima dată la Chișinău și a venit, împreună cu colega sa, să le vorbească colegilor din RM despre lucruri practice în patologia digestivă. Experții au relatat despre situațiile cu care s-au confruntat până acum, inclusiv despre cum se face o biopsie și ce algoritm de diagnostic se folosește pentru un rezultat cât mai corect și benefic pentru pacient.  

 

Pentru Alexandru Croitoru, student în anul III, morfopatologia este specialitatea care îl interesează cel mai mult în prezent și a venit cu gândul să ia tot ce este nou în acest domeniu.

Manifestarea științifică a fost organizată în contextul fondării Societății de patologie din Republica Moldova și s-a desfășurat în data de 4 martie curent, în incinta Blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” al USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

În luna mai este preconizată o a doua conferință de acest fel, la care sunt invitați să participe experți din Timișoara.

 [nggallery id=341] 

 

Patologia digestivă discutată la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii