Basic Surgical Skills 2017

Published: 24.10.2017

DSC_4232Catedra de anatomie topografică şi chirurgie operatorie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a organizat, în perioada 19-21 octombrie curent, workshopul  Chirurgie Plastică și Plastii Cutanate (Basic Plastic and Reconstructive Surgical Skills).

Studenţi din anii II-VI şi tineri rezidenţi (22 de persoane) au avut posibilitatea să-şi modeleze şi să-şi perfecţioneze aptitudinile de mânuire a utilajului chirurgical de bază. Participanţii au fost supravegheaţi de 10 formatori şi profesori din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, care i-au ghidat în realizarea manevrelor chirurgicale.

DSC_4473Oleg Şchiopu, student în anul VI la Medicină generală, a afirmat că a rămas impresionat de atelier: „Chiar dacă teoretic cunoșteam multe lucruri, am acumulat o experienţă bogată datorită lecțiilor practice şi a fost foarte interesant. Am realizat mai multe suturi şi am învăţat multe lucruri din chirurgia plastică şi microchirurgie. Sper că acest proiect va continua, deoarece oferă studenţilor prilejul de a pune în practică cunoştinţele acumulate la ore”. Totodată, tânărul a remarcat compentenţa trainerilor, care au răspuns la toate întrebările participanţilor, acordându-le ajutorul şi explicaţiile de rigoare. 

În opinia Mariei Şevcenco, studentă în anul II la DSC_4477Medicină generală, echipa de formatori a reuşit să-i motiveze pe viitorii medici să-şi aprofundeze cunoştinţele în domeniu chirurgiei.  „Am rămas plăcut surprinsă din primele clipe de când am auzit cuvintele Basic Plastic and Reconstructive Surgical Skills. Aceste trei zile de practică mi-au lăsat o bogată experienţă în domeniul chirurgiei plastice. Astfel, mi-am dezvoltat gândirea clinică şi am parcurs primele etape în prelucrarea chirurgicală a plăgii”, a menţionat medicinista, mulţumindu-le organizatorilor şi colegilor pentru colaborare eficientă şi experienţa frumoasă.

Proiectul a pus un accent deosebit pe manevrele practice chirurgicale de bază, începând cu cele mai simple şi continuând treptat cu manopere mai complexe. Fiecare tehnică a fost repetată până când toţi participanţii s-au obişnuit cu ea, apoi s-a trecut la tehnica următoare, principalele obiective ale proiectului fiind de a oferi studenţilor posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice în domeniul chirurgiei şi de a însuşi tehnicile şi manevrele chirurgicale de bază pe materiale biologice.

[nggallery id=625]

 

 

Basic Surgical Skills 2017

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii