Cursul „Sistemul respirator. Toracele”, ediția a XIII-a, modulul 1

Published: 12.02.2018

DSC_9519În perioada 7-9 februarie curent, mai mulți studenți, rezidenți, medici anesteziologi și reanimatologi au participat la cea de-a XIII-a ediţie a cursului de instruire al Comitetului European pentru Educație în Anesteziologie (CEEA) cu genericul Sistemul respirator. Toracele, modulul 1, care s-a desfășurat la Institutul de Medicină Urgentă din capitală.

Adrian Belîi, profesor universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că aceste instruiri au fost implementate, acum 30 de ani, de către patru profesori din Franța, Belgia și Olanda, care au dorit să organizeze cursuri standardizate de șase ani. „În fiecare an se abordează un sistem de organe, astfel această metodă permite actualizarea cunoștințelor în domeniu. În Republica Moldova cursurile se desfășoară deja de 13 ani, unde specialiștii fac schimb de informații noi”, a declarat profesorul.

DSC_9529La curs s-au abordat subiecte precum: fizica aplicată sistemului respirator, metabolismul CO2 și capnografia, circuitele anestezice, regimul de ventilare pulmonară artificială, anestezia în chirurgia toracică, actualități referitoare la patofiziologia și tratamentul BPOC, astmul bronșic, modelarea matematică și simularea la calculator a proceselor biologice pe exemplul sistemului respirator ș.a.

Conferențiarul universitar Virgil Guțan a menționat că în perioada când capnografia făcea primii pași în utilizarea clinică, nimeni nu își imagina despre diversitatea utilizării acestei metode. „Între timp s-au identificat și restricții importante ale acestei metode, necunoașterea acestora poate duce la riscul de luare a unor decizii greșite și periculoase”, a subliniat conferențiarul.

DSC_9620Invitații speciali la eveniment au fost profesorii din România, și anume: Ovidiu Bedreag, Marius Păpurică și Dorel Săndesc. De asemenea, la instruire a participat și profesorul Gabriel Gurman din Israel, care a vorbit despre ARDS: etiologie, fiziopatologie și clinică, iar spre final a venit și cu anumite recomandări de tratament.

Cursurile au drept drept scop sporirea calității serviciilor medicale prin dezvoltarea, promovarea și implementarea tehnologiilor moderne de diagnostic și de tratament în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Societatea de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova, Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” și Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 2 ale USMF „Nicolae Testemițanu”.

 [nggallery id=718]

 



Cursul „Sistemul respirator. Toracele”, ediția a XIII-a, modulul 1

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii