Deschiderea campionatelor naționale universitare 2018 la USMF „Nicolae Testemițanu”

Published: 22.02.2018

DSC_9876În data de 20 februarie curent, în incinta Complexului Sportiv Universitar al USMF „Nicolae Testemițanu” a fost dat startul campionatelor naționale universitare 2018. Deschiderea oficială a avut loc în prezența reprezentanților conducerii de vârf a țării, ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Comitetului Național Olimpic și Sportiv, a președinților federațiilor sportive naționale şi a rectorilor instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.

Festivitatea a fost deschisă de Veaceslav Manolachi, președintele Federației Sportului, care a menționat că aceste competiții au o însemnătate foarte mare, deoarece se desfășoară în Anul Ștefan cel Mare și Sfânt, „un sportiv foarte bun și un domnitor puternic, care a ținut în alertă, timp de 47 de ani, întreg Imperiul Otoman și a construit în Republica Moldova peste 30 de lăcașuri sfânte”. Președintele le-a urat sportivilor cât mai multe victorii atât în sport, pe arena națională și internațională, cât și mari performanțe la capitolul educație și cercetare, îndemnându-i să devină adevărați specialiști în domeniu și să dezvolte economia țării noastre.    

DSC_9915Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, s-a bucurat să vadă la ceremonia de inaugurare a competițiilor naționale universitare atât de mulți tineri cu potențial sportiv.  „Eu vreau să vă încurajez, dragi tineri, să fiți activi, pentru că viitorul este în mâinile Dumneavoastră”, a conchis președintele. Sportivii instituțiilor de învățământ superior vor beneficia de premii bănești din partea Președenției, în valoare de 200 de mii de lei (locul I), 150 de mii (locul II) și 100 de mii (locul III). De asemenea, mai mulți sportivi care au contribuit substanțial la dezvoltarea educației fizice, la promovarea unui mod de viață sănătos și care au înregistrat rezultate remarcabile la diverse competiții naționale și internaționale, vor fi decorați cu Ordinul Republicii, titlul onorific Om Emerit și Medalia Meritul Civic. În contextul Anului Ștefan cel Mare și Sfânt, președintele țării a lansat inițiativa de a construi mai multe terenuri sportive. În acest sens, în anul 2018, se preconizează construcția a cca 100 de complexuri sportive în localitățile rurale.

DSC_9983Oaspeții și echipele sportive au fost salutați, în numele conducerii USMF „Nicolae Testemițanu”, de prorectorul pentru activitate clinică, profesorul Emil Ceban, care le-a urat tuturor participanților succese mari la competiții. „Sperăm că sportul va rămâne în top în toate instituțiile de învățământ superior din republică după cum este și la universitatea noastră”, a conchis prorectorul.

Cuvinte de laudă și încurajare în adresa sportivilor au rostit Radu Rebeja, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, și Grigore Belostecinic, președintele Consiliului rectorilor din Republica Moldova.

Ceremonia de deschidere a fost animată de grupul de acrobatică sportivă „Triada”, gimnastele Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice și de un grup de studenți de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.   

DSC_0106La manifestările sportive, organizate de către Federația Sportului Universitar, vor participa peste 3 mii de studenți de la USMF „Nicolae Testemițanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Institutul de Relații Internaționale din Moldova, Universitatea Cooperatist Comercială din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat și din alte instituții de învățământ superior din țară.

În perioada 20-25 februarie 2018, în incinta Complexului Sportiv Universitar al USMF „Nicolae Testemițanu” se desfășoară Campionatul național universitar la futsal, la care participă și o echipă de mediciniști.

În anul 2018, în țară vor fi organizate 20 de campionate naționale universitare, după care finaliștii vor participa la 6 campionate mondiale universitare, care vor fi ca o etapă de pregătire pentru Universiada Mondială din anul 2019, ce se va desfășura la Napoli, Italia.   

 

Deschiderea campionatelor naționale universitare 2018 la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii