Reprezentanții Ambasadei Indiei în România și Moldova în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”

Published: 23.03.2018

DSC_1592În data de 23 martie curent, doi reprezentanți ai Ambasadei Republicii India în România și Moldova, cu sediul în București, au vizitat Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Partha Ray, consilier al Ambasadorului pe probleme de educație și șef al cancelariei, împreună cu soția au avut o întrunire cu rectorul Ion Ababii și reprezentanții Facultății de Medicină nr. 2, în cadrul căreia au discutat principalele aspecte ale colaborării între cele două țări privind admiterea studenților originari din India la USMF „Nicolae Testemițanu”.

Partha Ray a declarat că a auzit foarte multe lucruri frumoase despre universitatea noastră: nivelul înalt de instruire, condițiile de cazare a studenților indieni și faptul că diploma eliberată de USMF „Nicolae Testemițanu” are valoare în India și tinerii absolvenți nu susțin niciun examen la întoarcerea în țară. Oficialul a venit cu mai multe propuneri pentru a extinde relațiile de colaborare între Universitate și Ambasadă, precum creșterea numărului de studenți indieni, participarea la expozițiile de oferte educaționale organizate în mai multe orașe indiene, promovarea Universității pe pagina web a Ambasadei, fapt care va contribui la creșterea vizibilității USMF „Nicolae Testemițanu” pe piața educațională din India.

DSC_1605Rectorul Ion Ababii a salutat aceste inițiative și a menționat că, în general, studenții indieni sunt foarte bine pregătiți la materiile ce țin de profilul real, cum ar fi: biologia, chimia, fizica, fapt ce-i ajută să se integreze mai ușor în primul an de studii. Totodată, Domnia Sa și-a exprimat disponibilitatea pentru creșterea numărului de studenți indieni, precum și crearea tuturor condițiilor pentru ca aceștia să se simtă în Moldova ca acasă. La moment, fetele și băieții din India stau în același cămin, dar pe viitor se preconizează ca aceștia să fie separați, la solicitarea părinților. Având în vedere faptul că există o mare diferență între bucătăriile celor două țări, Universitatea a deschis o cantină cu specific indian, ca aceștia să aibă tot confortul necesar pentru a-și face studiile aici.  

În aceeași ordine de idei, rectorul a punctat câteva idei care ar facilita colaborarea moldo-indiană de către guvernul indian, precum stabilirea unui număr concret de studenți care ar putea să-și facă studiile la Universitate, evaluarea studenților la final de către profesorii USMF „Nicolae Testemițanu” împreună cu profesori din India, identificarea unor instituții medicale la baștină, unde studenții indieni ar putea să-și facă stagiul practic și să se familiarizeze cu problemele din sistemul lor de sănătate.

DSC_1624Consilierul indian a menționat că fiecare țară are specificul său în ceea ce privește sistemul de sănătate, de exemplu în India o problemă majoră reprezintă bolile transmisibile, iar anumite programe de studii sunt prioritare pentru acești studenți. În acest context, expertul va face legătura între Consiliul medical din India, care dispune de aceste curriculumuri, și USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru a ajusta programele de studii pentru studenții indieni.

La finalul întrevederii, partenerii au pus în discuție posibilitățile de a deschide câte un oficiu consular în ambele țări, astfel încât să fie facilitat procesul de obținere a vizei și a altor acte necesare. În acest scop, consilierul a avut o întâlnire oficială cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM și urmează să întrețină un dialog constructiv și cu autoritățile din India.

În august 2018, rectorul Ion Ababii va întreprinde o vizită de lucru în statul indian Kerala, de unde provin majoritatea studenților înmatriculați la USMF „Nicolae Testemițanu”, și la invitația consilierului Partha Ray va merge și în statul Gujarat.

În prezent la USMF „Nicolae Testemițanu” își fac studiile 241 de studenți indieni, iar din 2003 până în 2017, 30 de indieni au absolvit instituția noastră.

 [nggallery id=753]

Reprezentanții Ambasadei Indiei în România și Moldova  în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii