Etapa I - Practică, promoția 2024
Etapa II - Teoretică, asistată la calculator, promoția 2024
Etapa III - Teoretică-practică interdisciplinară, promoția 2024
Orarul examenului de absolvire în rezidențiat, promoția 2024
Etapa I - Manopere practice, promoția anului 2023.
Etapa II - Test control, promoția anului 2023.
Etapa III -Interviu oral, promoția anului 2023.
Orarul examenului de absolvire în rezidențiat, promoția anului 2023.
Etapa I - Manopere practice, promoția anului 2022.pdf
Etapa II - Test control, promoția anului 2022.pdf
Etapa III - Interviu oral, promoția anului 2022.pdf
Orarul examenului de absolvire în rezidențiat, promoția anului 2022.pdf
- Anul 2018
În temeiul Deciziei Senatului nr. 10/12 din 29.08.2018 „Cu privire la modificarea denumirii Facultății de Rezidențiat și Secundariat Clinic”, denumirea Facultății se modifică în Facultatea de Rezidențiat începând cu 01.09.2018 (Ordinul rectorului nr. 357-A din 04.09.2018).
În acest context, cu suportul USMF „Nicolae Testemițanu” și al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, a fost inițiată o nouă etapă de perfectare a Nomenclatorului specialităților din țară, opțiune reflectată în Hotărârea de Guvern nr. 482 din 28.06.2017. În baza ordinului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM nr. 589 din 14.05.2018 „Cu privire la modificarea anexei la Ordinul nr.175 P§2 din 23.12.2015”, a fost modificat esențial capitolulul ce ţine de durata studiilor, fiind expus în redacție nouă. Din 2018, durata studiilor de rezidențiat a fost majorată până la 4 ani pentru majoritatea specialităților cu profil terapeutic și până la 5 ani – pentru majoritatea specialităților cu profil chirurgical. În acelaşi timp, la unele specialități precum Alergologie și imunologie, Dermatovenerologie, Endocrinologie, Hematologie, Medicină de familie, Medicină de urgență, Medicină legală, Medicină sportivă, Neonatologie, Reabilitare și Medicină fizică a fost păstrată durata de 3 ani, iar la Farmacie analitică, Farmacie clinică, Farmacie comunitară și de spital, Tehnologie farmaceutică industrială – de 2 ani.
Din 1 decembrie 2018, în baza modificărilor Legii privind salarizarea, a fost majorat esențial și salariul medicilor-rezidenți, angajați în instituțiile medicale (Hotărârea Guvernului nr. 837 din 06.07.2016, pentru aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală”, cu modificările și completarile ulterioare).
Actualmente, la USMF „Nicolae Testemiţanu”, peste 1500 de medici-rezidenți urmează studiile postuniversitare prin rezidenţiat la 58 de specialități, în procesul de învăţământ fiind antrenate circa 70 de catedre didactice și baze clinice universitare.
- Anul 2017
Prin prisma cerințelor internaționale de formare a medicilor specialiști, a fost luată decizia de a trece de la pregătirea prin secundariat clinic la anumite supraspecialități la cea prin rezidențiat. Astfel, în baza conceptului elaborat de USMF „Nicolae Testemițanu”, s-a hotărât a implementa metoda pregătirii specialiștilor prin rezidențiat la majoritatea specialităților din sistemul de sănătate.
- Anul 2015
În baza mai multor demersuri și argumentări ale administrației USMF „Nicolae Testemițanu”, prin Hotărârea de Guvern nr. 884 din 28.12 2015, au fost obținute modificări esențiale privind instruirea prin rezidențiat, fiind introduse postul de medic-rezident şi funcția de responsabil universitar și instituțional de rezidențiat și fiind legiferată angajarea și salarizarea rezidenților în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Concomitent, sub egida Decanatului, în corespundere cu standardele internaționale, a fost stabilit, pentru fiecare specialitate aparte, volumul de asistență medicală acordată, recomandat medicilor rezidenți repartizați în instituțiile curative. În consecință, am reuşit să promovăm Rezidențiatul ca formă prioritară de pregătire postuniversitară și de activitate în cadrul sistemului de sănătate al R. Moldova. Totodată, în baza ordinului Ministerului Sănătății al Republicii Moldova nr. 175, P§2, din 23.12.2015 „Cu privire la aprobarea Nomenclatorului specialităților pentru pregătirea postuniversitară prin studii de rezidențit”, a intrat în vigoare varianta revăzută a Nomenclatorului specialităților, valabil până în 2017.
- Anul 2001
Din 2001, în cadrul Facultății, împreună cu alte catedre ale USMF „Nicolae Testemițanu”, a fost desfăşurată o intensă activitate de gestionare metodică multilaterală la toate specialitățile cu instruire prin rezidențiat și secundariat clinic. Treptat, an de an, sunt elaborate Programele de studii postuniversitare prin rezidențiat. Astfel, în această perioadă sunt aprobate Programele analitice de studii și Standardele de formare profesională cu Baremul deprinderilor practice la circa 45 specialități prin rezidențiat și 37 supraspecialități prin secundariat clinic.
Dacă la început durata studiilor de rezidenţiat era de 2-3 ani, în funcţie de specialitate, din 2001 aceasta a fost majorată până la 4 ani pentru specialitățile cu profil chirurgical şi până la 5 ani – la neurochirurgie. Totodată, efectuarea stagiului de 6 luni în raioane a devenit parte componentă a Programului de studii postuniversitare prin rezidenţiat.
Un alt domeniu de activitate a Decanatului constă în organizarea și perfectarea metodologiei de admitere la rezidențiat, precum și evaluarea abilităților obținute pe parcursul și la finele studiilor. Astfel, au fost aplicate pe larg tehnologiile informaționale, fapt ce a permis organizarea în mod transparent a admiterii la rezidențait prin utilizarea programelor computerizate la prelucrarea datelor din dosarele depuse pentru concurs. Din anul 2002, se practică desfăşurarea Examenului de licență cu eliberarea Diplomei de licență.
Regulamentele cu privire la admitere și studii prin rezidențiat au fost revizuite permanent. În baza experienței acumulate, în conformitate cu cerințele internaționale, în 2003 a fost elaborat un Regulament-tip de instruire prin rezidențiat, ce este evaluat la fiecare 3-5 ani sau în funcție de modificările legislative și de instruire. Totodată, o atenție deosebită a fost acordată stabilirii duratei studiilor prin rezidențiat în conformitate cu cerințele Directivei 2005/36/CE a Parlamentului Europei. Din 2005 au fost lansate primele propuneri ce ţin de modernizarea cardinală a procesului de instruire postuniversitară prin rezidențiat, conform curricula europene, perioadă ce a durat aproximativ 10 ani.
- Anul 2000
Odată cu creșterea numărului de specialități și medici-rezidenți, pentru dirijarea instruirii prin rezidenţiat, a devenit necesară crearea Facultăţii de Rezidenţiat şi Secundariat clinic, fondată prin Ordinul rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu” din 01.11.2000, în frunte cu decanul Valeriu Revenco, profesor universitar, dr. hab. șt. med., și prodecanii: Liviu Grib, conferențiar universitar, dr. șt. med., Nicolae Bacinschi, conferențiar universitar, dr. șt. med., și Nicolae Proca, conferențiar universitar, dr. șt. med. Astfel, Republica Moldova a devenit prima țară din spațiul postsovietic, care a implementat această formă progresivă de instruire postuniversitară conform cerințelor internaționale de educație în formarea profesională medicală.
- Anul 1996
Din 1996, în pregătirea medicilor prin rezidențiat, pentru prima dată, au fost antrenate și centrele medicale din municipiul Bălți, iar mai târziu - сele din Cahul, Orhei şi Hîncești. Ulterior, stagiile în instituțiile medicale municipale și raionale au devenit parte componentă a Programului de studii postuniversitare prin rezidențait. În anii 1996-1997, numărul rezidenților înmatriculați a constituit circa 350 de persoane pe an la specialitățile: Otorinolaringologie, Psihiatrie, Dermatovenerologie, Pediatrie, Medicină tradițională, Chirurgie pediatrică, Chirurgie generală, Oncologie, Boli interne, Ortopedie traumatologie, Ortopedie traumatologie pediatrică, Stomatologie generală, Ortodonție, Neonatologie, Oftalmologie, Neurologie, Anesteziologie şi Reanimatologie, Igiena mediului, Igiena copilului, Farmacie generală, Analiza medicamentului și Microbiologie.
În 1996, la Universitate, pentru prima dată sunt înmatriculați și primii medici-rezidenți internaționali din mai multe țări: Yemen, Palestina, Siria, Iordania, Liban, Libia, Irac, Sudan etc.
- Anul 1995
În octombrie 1995, a fost promulgată Legea Învăţământului, iar art. 28, al. 2, stipulează că instruirea postuniversitară prin rezidenţiat este obligatorie. Aceste trei acte legislative au stat la baza implementării studiilor postuniversitare prin rezidenţiat și pregătirii medicilor specialiști în corespundere cu cerințele internaționale. În perioada respectivă, numărul medicilor-rezidenți practic se triplează, de la 61 (în 1992) până la 178 (în 1995).
- Anul 1991
În 1991, inspirați de reformele survenite în curricula internațională de educație medicală postuniversitară, unii şefi de catedră și administrația Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în frunte cu rectorul Ion Ababii, profesor universitar, dr. hab. șt. med., academician al AŞM, au înaintate numeroase demersuri și argumentări. Cu susținerea Ministerului Sănătăţii, s-a optat pentru inițierea instruirii prin rezidențiat cu înmatricularea primilor 30 de rezidenţi – cei mai buni absolvenţi – la 3 specialități: Chirurgie generală, Obstetrică şi ginecologie, Traumatologie şi ortopedie (câte 2 grupe la fiecare specialitate). Responsabili pentru demararea procesului de instruire prin rezidențiat au fost numiți: profesorul Valeriu Revenco și conferențiarii Liviu Grib, E. Chiriac, B. Golia, Nicolae Bacinschi și Nicolae Proca.
Rezidenţiatul, ca formă de pregătire postuniversitară, este legiferat în anul 1992 prin Hotărârea Colegiului Ministerului Sănătăţii, iar decizia privind finanţarea acestuia din Bugetul de Stat este luată în anul 1994 conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 502 din 15.07.1994.