Basic Surgical Skills la cea de-a VII-a ediție

Publicat: 05.12.2015

DSC_1601Mai mulți studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își dezvoltă primele abilități chirurgicale în cadrul unui workshop organizat de Catedra de anatomie topografică și chirurgie operatorie. Lucrările practice se înscriu în proiectul Basic Surgical Skills, care a ajuns la cea de-a VII-a ediție. Proiectul include cursuri teoretice și practice în domeniul chirurgiei, destinate studenților și rezidenților, și presupune formarea și perfecționarea abilităților practice în utilizarea instrumentelor chirurgicale de bază (încărcarea lamei, manipularea foarfecii și a pensei ș.a.) sub monitorizarea profesorilor și a trainerilor.

 

”Anul acesta a fost introdusă dezvoltarea motoricii, care prezintă niște tehnici ce au drept scop de a dezvolta studentului niște mișcări fine în mânuirea instrumentarului microchirurgical pe țesuturile foarte fine. Totodată, a fost suplinit managementul plăgii cu o noțiune nouă - drenajul”, ne-a declarat Sergiu Suman, conferențiar universitar la Catedra de anatomie topografică și chirurgie operatorie.

 

DSC_1602Andrei Fane, student în anul V, Facultatea de Stomatologie, participă în acest proiect mai mult pentru perfecționarea abilităților, pentru că anterior a mai practicat acest tip de manopere. ”Îmi place mult atitudinea pe care o au formatorii față de noi, și în special pentru că pun un accent foarte mare pe partea practică. Aici avem posibilitatea de a lucra în echipă, să ne facem prieteni noi,  dar și să dezvoltăm relații colegiale cu profesorii noștri. Îmi doresc ca ceea ce facem aici să facem cât mai mult și cât mai des, ca să devină un automatism și să putem implementa toate acestea în practica de zi cu zi”, a menționat studentul.

 

Procesul în sine este unul destul de complicat, este nevoie de multă atenție, concentrare și tenacitatea pentru a mânui cu dibăcie bisturiul, foarfecele sau penseta.

 

”Sunt foarte fascinată că lucrăm pe organe, care e mult mai aproape de profesia noastră. Îmi place că suntem coordonați de cineva mai superior care ne poate arăta unde am greșit și ne poate corecta, iar astfel noi ne perfecționăm într-un mod pozitiv”, ne-a dezvăluit Irina Neamțu, studentă în anul III, Medicină generală. Tânăra participă pentru prima dată la un training de dezvoltare a abilităților chirurgicale și asta la recomandarea unor colege de grupă.

 

DSC_1616Cea mai mare responsabilitate în cadrul proiectului Basic Surgical Skills o poartă trainerii, în mare parte rezidenți, care activează în diferite spitale.

 

Victor Oprea, rezident chirurg în cadrul Institutului de Medicină Urgentă și concomitent la Catedra de anatomie topografică și chirurgie operatorie participă de la prima ediție în acest proiect. ”Scopul nostru principal este de a dezvolta abilitățile practice în mânuirea instrumentarului, dorim ca participanții să se deprindă cu instrumentele chirurgicale, să poată să facă un nod foarte ușor, astfel, încât atunci când vor intra la rezidențiat să aibă deja cunoștințe practice”. În aceeași ordine de idei, rezidentul a mai spus că învățându-i pe participanți se autoperfecționează la rândul lor și el.  

 

Proiectul Basic Surgical Skills este structurat în patru module (a câte  5 ore fiecare) și îmbină cursurile teoretice cu cele practice. Printre temele care au fost abordate în această ediție se numără: măsurile de asepsie și antisepsie în blocul operator; prezentarea instrumentarului chirurgical de bază; nodurile chirurgicale; dezvoltarea motoricii; managementul plăgilor; bandajele și pansamentele; tipurile de suturi chirurgicale; suturarea tendonului; traheostomia; hemostaza și elementele de chirurgie vasculară; chirurgia digestivă; anastomozele intestinale; rezecțiile intestinale ș.a.

 

Atelierul practic este organizat de Catedra de anatomie topografică și chirurgie operatorie a USMF ”Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină.

 

[nggallery id=306]

Basic Surgical Skills la cea de-a VII-a ediție

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii