A III-a Conferință de medicină a somnului și ventilație non-invazivă

Publicat: 30.06.2017

DSC_7432Tulburările de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții la 45% din populația planetei. Somnul este esențial pentru sănătate, fiind indispensabil pentru funcționarea organismului la maximă capacitate fizică și mintală. Printre consecințele pe termen scurt ale unui somn deficitar se numără dificultățile de învățare și concentrare. Pe termen lung, lipsa somnului este asociată cu probleme precum obezitatea, diabetul și slăbirea sistemului imunitar. De asemenea, cercetările indică o legătură între insomnie și afecțiuni psihice, precum depresia sau anxietatea. Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde, un minut sau chiar mai mult. Prin urmare, aceste întreruperi produc o scădere a cantității de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicații sau chiar moartea.

Despre problemele generate de lipsa somnului și alte perturbări s-a discutat astăzi, 30 iunie 2017, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova,  în cadrul celei de-a III-a Conferință de medicină a somnului și ventilație non-invazivă, cu participare internațională.

DSC_7443Evenimentul a fost deschis de șeful Departamentului Știință Ghenadie Curocichin, șef al Catedrei de medicină de familie, care a venit cu un mesaj de salut din partea administrației USMF „Nicolae Testemițanu”, menționând importanța acestui eveniment organizat în contextul Anului Nicolae Testemițanu. „Îmi exprim speranța ca lucrările acestei conferințe vor contribui substanțial la creșterea calității serviciilor de asistență medicală acordate pacienților din Republica Moldova”, a declarat profesorul universitar.

Printre invitații speciali la eveniment a fost profesorul Nicolino Ambrosino, director al Departamentului de Relații Externe la Societatea Europeană de Respirologie, care a menționat că subiectul conferinței este unul foarte important și că este onorat să fie prezent la această manifestare, alături de colegii din Moldova. În acest context, expertul a reliefat și problema șoferilor somnolenți, care prezintă un mare risc pentru societate, prezentând participanților un caz clinic privind problemele patofiziologice ale unui pacient cronic.

DSC_7466Prezentă la eveniment, Oana Deleanu, președintele Secțiunii de somnologie și ventilație non-invazivă a Societății Române de Pneumologie, asistent universitar la Catedra de Pneumologie II a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România, unul din organizatorii conferinței, a subliniat că somnologia și ventilația non-invazivă reprezintă niște subiecte de interes major pentru societatea de azi și a felicitat asistența pentru interesul acordat acestei probleme și perseverența de a o dezvolta.

Profesorul universitar Victor Botnaru, șef al Disciplinei de pneumologie și alergologie, președintele Societății de Respirologie ,,VIAREMO”, a mulțumit administrației USMF „Nicolae Testemițanu” pentru sprijinul oferit în desfășurarea acestei conferințe. Profesorul a declarat că instituția pe care o reprezintă tinde ca serviciile din acest domeniu să fie prestate de specialiști profesioniști și cu suportul utilajelor performante, care sunt necesare pentru ventilația non-invazivă.

DSC_7468De asemenea, conferențiarul universitar, Serghei Șandru, șef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, a afirmat că problemele ce țin de respirație, actualmente, sunt considerate multidisciplinare, iar conlucrarea cu specialitățile Medicina de familie, Pneumologia, Neurologia, ORL ș.a. va aduce doar beneficii pacienților.

Programul conferinței a inclus sesiuni științifice, prezentări orale, demonstrații practice și cazuri clinice legate de ventilația non-invazivă în bolile cronice terminale, în patologiile respiratorii, cardiologice, neurologice, în terapia intensivă, reabilitarea respiratorie, urgențe și somnologie.

La forum au participat medici pneumologi, cardiologi, anesteziologi și reanimatologi, ORL-iști, neurologi, specialiști în medicină internă, medicină de familie, fizioterapie, cadre științifico-didactice, studenți și rezidenți.

DSC_7442Menționăm că evenimentul se va desfășura și mâine, 1 iulie, sub forma unor ateliere de lucru unde participanții se vor familiariza cu actualitățile în ventilația pulmonară, managementul clearance-ului aerian la domiciliu, oportunitățile și provocările în tratamentul local al plăgilor cu new biotidermal.

Conferința este organizată de Societatea de Respirologie ,,VIAREMO” din țara noastră în parteneriat cu Societatea de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Europeană de Respirologie.

[nggallery id=571]

 

A III-a Conferință de medicină a somnului și ventilație non-invazivă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii