Premii pentru cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu” de Ziua Inventatorului și Raționalizatorului

Publicat: 23.06.2017

DSC_7142Pentru al doilea an consecutiv, Doina Fosa, student-doctorandă în anul II, Catedra de chirurgie nr. 4, a câștigat titlul de Cel mai tânăr raționalizator al anului. Titlul i-a fost conferit de Ziua Inventatorului și Raționalizatorului, marcată în Republica Moldova, anual, în ultima sâmbătă a lunii iunie.

La categoria Cel mai activ inovator al anului premiul i-a fost acordat lui Viorel Nacu, profesor universitar la Catedra de anatomie topografică şi chirurgie operatorie, șef al Laboratorului de inginerie tisulară și culturi celulare, iar laureați ai concursului republican Cel mai bun raționalizator al anului au fost desemnați: Nicolae Bodrug, prof. univ., șef al Disciplinei de boli infecțioase, Departamentul Medicină Internă, Doina Barbă, conf. univ. la aceeași disciplină și Angela Ciuntu, conf. univ., Departamentul Pediatrie.

DSC_7122Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost menționată drept instituția cu cele mai bune rezultate în dezvoltarea invențiilor - din cele 21 de cereri depuse pentru brevetare au fost eliberate 17 brevete și valorificate 52 de propuneri pentru raționalizare. Potrivit Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), printre cei mai buni inventatori din țară, clasați în top 10, se regăsește academicianul Valeriu Rudic, șef al Catedrei de microbiologie, virusologie și imunologie.

În deschiderea ceremoniei, Nicanor Solcan, președintele Uniunii Inventatorilor și Raționalizatorilor (UIR) „Inventatorul” din Republica Moldova a adus sincere felicitări tuturor raționalizatorilor și inventatorilor cu prilejul zilei lor profesionale și le-a mulțumit pentru munca asiduă depusă în activitatea de cercetare, urându-le mari succese în viitoarele demersuri.

DSC_7128Un raport privind bilanțul  activității de brevetare și rezultatele participării la expozițiile de cercetare, inovare și transfer tehnologic, pe plan național și internațional, al cercetătorilor și inventatorilor din Republica Moldova, în perioada iunie 2016 - iunie 2017, a fost prezentat de Sergiu Solcan, vicepreședintele UIR „Inventatorul”.  Pe parcursul unui an, au fost depuse 264 de cereri de brevete pentru invenții și au fost eliberate 205 titluri de protecție. Din valorificarea invențiilor s-au obținut suma de două milioane 721 de mii lei, contribuție valoroasă pentru economia țării.

În opinia reprezentantei AGEPI, Silvia Munteanu, inovația și creativitatea sunt acele resurse intelectuale inepuizabile de care depinde prosperitatea noastră actuală și viitoare. „Invențiile îmbunătățesc viața de zi cu zi, creează valoare economică, generează locuri de muncă și chiar salvează vieți”, a specificat Silvia Munteanu.

Conform datelor AGEPI, în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați 4698 de inventatori naționali, dintre care 1364 sunt femei. De la începutul anului 2017 până în momentul de față au solicitat brevetarea invențiilor 55 de inventatori noi, dintre care 22 constituie femei.    

DSC_7126Profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al USMF „Nicolae Testemițanu” ne-a declarat că în această zi este mare sărbătoare pentru comunitatea cercetătorilor de la Universitatea noastră, aceasta regăsindu-se în topul instituțiilor menționate cu cele mai multe premii la diverse categorii. „Ne bucură faptul că printre cei prezenți se regăsesc atât cercetători tineri, cât și din cei cu experiență, aceasta fiind o inspirație și pentru ceilalți ca să dea dovadă de creativitate în activitatea lor și să fim în pas cu lumea modernă”, a remarcat prorectorul.

Cel mai tânăr raționalizator al anului, Doina Fosa a declarat că se simte mândră de premiul obținut doi ani la rând și acest fapt o motivează să lucreze și mai departe la dezvoltarea medicinei. Tânăra cercetătoare ne-a împărtășit că titlul dat este un rezultat al muncii depuse câțiva ani la rând, dar și o încununare a eforturilor profesorilor care au pregătit-o pe parcursul anilor de studenție, cât și a colegilor, alături de care lucrează în prezent: membrii Catedrei de chirurgie nr. 4, condusă de Sergiu Ungureanu și echipa de chirurgi de la Spitalul Clinic Republican.

DSC_7123La eveniment au participat reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei și ai instituțiilor de învățământ superior și de cercetare, cei mai activi cercetători, inventatori și raționalizatori din țară, precum și alte personalități marcante din domeniul inovării și transferului tehnologic.

Evenimentul a fost organizat de UIR „Inventatorul” din Republica Moldova și AGEPI.

În contextul Zilei Inventatorului și Raționalizatorului, Departamentul Știință al USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Biblioteca Științifică Medicală organizează un șir de activități consacrate oamenilor de știință. Astfel, în perioada 23 iunie - 04 iulie curent, este organizată o expoziție de brevete și diplome cu genericul Metode noi de diagnostic și tratament ale cercetătorilor universitari implementate în practica medicală, iar la final va fi organizată o masă rotundă cu participarea reprezentanților AGEPI, UIR „Inventatorul” și ai Universității noastre.

DSC_7164Vă invităm să-i cunoașteți pe cei ce contribuie la sporirea imaginii USMF „Nicolae Testemițanu” în țară și peste hotare:

Doina Fosa, student-doctorandă, în anul II, Catedra de chirurgie nr. 4, a prezentat și a utilizat 6 propuneri de raționalizare, 4 brevete de invenție, a elaborat 11 publicații științifice în perioada creației tehnice. Tânara cercetătoare a participat la 4 expoziții specializate internaționale de unde s-a întors cu 3 medalii de aur și 6 diplome de excelență pentru invenții în medicină.

Viorel Nacu, dr. hab. şt. med., prof. univ., Catedra de anatomie topografica şi chirurgie operatorie, șef al  Laboratorului de inginerie tisulară și culturi celulare, are 158 de publicaţii ştiinţifice şi metodico-didactice, inclusiv 3 monografii, un manual, 2 compendii, 5 indicaţii metodice. A publicat 7 articole în reviste cu factor de impact. Deține 29 de brevete de invenţie şi 3 propuneri de raţionalizare, este Laureat al Premiului Naţional, ediția 2013, pentru studiul „Transplanturi de ţesuturi şi celule”.

Nicolae Bodrug, prof. univ., dr. hab. șt. med., șef al Disciplinei de boli infecțioase, Departamentul Medicină Internă, a prezentat și a utilizat 163 de propuneri de raționalizare, a elaborat 7 brevete de invenție și a publicat 266 de lucrări științifice. A fost premiat cu medalii de aur, argint și bronz la diverse expoziții naționale și internaționale.

Doina Barbă, conf. univ., dr. șt. med., Disciplina de boli infecțioase, Departamentul Medicină Internă, a prezentat 45 de propuneri de raționalizare și a elaborat 254 de publicații științifice.

Angela Ciuntu, conf. univ., dr. șt. med., Departamentul Pediatrie, a prezentat 13 propuneri de raționalizare și a publicat 143 de lucrări științifice.

Aducem sincere felicitări colegilor pentru performanțele înregistrate în activitatea de cercetare și le dorim noi succese în viitor! Alma Mater se mândrește cu Dumneavoastră!

[nggallery id=568]

 

Premii pentru cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu” de  Ziua Inventatorului și Raționalizatorului

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii