Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

Publicat: 18.11.2014

Antibiotice_1Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicoale Testemițanu” marchează astăzi, 18 noiembrie, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. În acest context, Serviciul comunicare și relații publice desfășoară acțiuni de informare a populației, în special a comunității universitare, privind administrarea corectă a antibioticelor și riscul apariției rezistenței la antibiotice.

 

Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), antibioticele sunt eficiente numai împotriva infecțiilor bacteriene și nu vindecă virozele, răceala și gripa. Până la 80% din bolile care apar iarna și care afectează nasul, urechile, gâtul și plămânii sunt de natură virală; din acest motiv, maladia nu se tratează cu antibiotice. Deseori, este inutil să se ia antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene ușoare, cum ar fi rinosinuzita, durerile în gât, bronșitele sau durerile de urechi, deoarece, în majoritatea cazurilor, sistemul imunitar poate face față unor astfel de infecții ușoare, menționează agenția europeană.

 

Rezistenţa la antibiotice este o problemă de sănătate publică în creştere, în mare parte datorată consumului inadecvat și excesiv de antibiotice. Astfel, supradozarea sau administrarea greșită a antibioticelor poate determina apariția și dezvoltarea unor bacterii rezistente la aceste preparate medicale. În acest fel, la o eventuală îmbolnăvire cu o infecție bacteriană, antibioticele ar putea să nu mai aibă efect.

 

Conform unui studiu realizat în Regiunea Europeană a OMS, peste 40% din prescripţiile medicale pentru antibiotice au fost eliberate greşit sau nejustificat. Acest fapt se referă, în primul rând, la antibioticele prescrise pentru răceală şi dureri în gât, care deseori sunt cauzate de infecţii virale, asupra cărora antibioticele n-au nici un efect.


Pentru mai multe detalii despre antibiotice vedeți: Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

 

 

 Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii