Ziua Mondială fără tutun - marcată de mediciniști

Publicat: 28.05.2015

DSC_9513Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” au organizat un flashmob în ajunul Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual în data de 31 mai. Acțiunea s-a desfășurat în fața Spitalului Clinic Republican din capitală, unde tinerii s-au aliniat în forma unei țigări uriașe, prin care au încercat să demonstreze impactul fumului atât asupra fumătorilor activi, cât și a celor pasivi.

 

Radu Mereniuc, student anul III, Facultatea de Medicină nr. 1, Sănătate publică, participant la flashmob, a spus că acțiunea antifumat a mediciniștilor este un răspuns la apelul general al Organizației Mondiale a Sănătății privind mobilizarea societății în combaterea fumatului. Prin această acțiune, mediciniștii au încercat să informeze și să sensibilizeze populația privind efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman. ”Toată lumea cunoaște despre daunele fumatului pentru sănătate, însă noi, ca viitori medici, ne simțim obligați să informăm și să reiterăm ideea că fumatul ucide”, a spus medicinistul.

 

DSC_9529Unul dintre organizatorii evenimentului, Nicolae Demenciuc, student în anul I, Facultatea de Medicină nr. 1, a menționat că la acțiune au participat peste 40 de studenți din anii I-IV, care au încercat să atragă atenția trecătorilor, ținta fiind, totuși, tinerii. ”Noi vrem să creștem într-o societate sănătoasă și de aceea încercăm să le reamintim cât de dăunător este fumatul pentru sănătatea lor. Dacă decid, totuși, să adopte acest stil de viață, ar trebui, cel puțin, să nu fumeze în locuri publice, ca să nu pună în pericol și viața altora”, a declarat Nicolae.

Acțiunea  mediciniștilor dedicată Zilei Mondiale fără Tutun a fost organizată de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină.

Din acest an, USMF ”Nicolae Testemițanu”  promovează o politică mai drastică privind fumatul. De curând au fost aprobate noi documente prin care se interzice fumatul în spațiul universitar, iar în cazul nerespectării acestor prevederi, Universitatea va aplica sancțiuni, care presupun mustrări, mustrări aspre și chiar concedieri sau exmatriculări. O altă acțiune a politicii antifumat a Universității a fost crearea spațiilor special amenjate pentru fumători și instalarea indicatoarelor ”Fumatul este interzis” în fața blocurilor de studii, căminelor și a altor edificii. Prin toate aceste măsuri, USMF ”Nicolae Testemițanu” promovează un mod de viață sănătos și îndeamnă profesorii și studenții să renunțe la fumat.  

 

[nggallery id=256]

Ziua Mondială fără tutun - marcată de mediciniști

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii